torsdag 30 april 2009

Lasses tidningsskola i Scribus nr 2



För cirka en månad sedan bloggade jag om Lasse Carlssons alldeles förträffliga tidningsskola på multimediabyrån >>

Hur gick det sedan för den bloggande rektorn och hennes projekt att skapa en bok med elevtexter och bilder? Idag fick jag ett samtal just som jag var på väg ner till ekonomen. Tittade snabbt på klockan och förstod att jag skulle hinna ut till skolan och vara lite e-mentor i cirka en kvart, men att det skulle ta en evighet per telefon. Sagt som gjort. Kliver in i rektorns arbetsrum en stund senare. Ett underbart rum, en uppstoppad fågel i hörnet, en tavla som signalerar lärande (men jag minns inte vad som var motivet på den) och vid ett bord sitter några elever och arbetar intensivt med Scribus. Tre meningar senare har tjejerna föstått hur man gör det som skulle göras i Scribus och jag kan fortsätta min färd ner till ekonomen. Ett möte som för övrigt gick bra ;-)

onsdag 29 april 2009

Internet slang

Länk till Lexikon för internet slang - förvisso på engelska - men vad är inte på engelska?
Ett lexicon som tar upp skriven slang som springer ur de korta meddelandenas kultur.
Internet Slang Dictionary var jag bara tvungen att testa. Jag skrev in "lol" & vips fick jag översättningen "laughing out loud"... nu behöver ingen känna sig borta ur leken i den unga, moderna människans meddelande (skriv?) kultur...jag funderar stilla över när skrivsättet når våra uppsatser på nationella proven?

Mingoville

Mingoville lär vara ett kul, kraftfullt och interaktivit sätt att lära sig engelska via. Jag har INTE provat det själv - ännu! Övningarna nås via en portal som man måste logga in på... men för att prova kan man vara gäst eller se en demo. Och gratis är ju gott ... är det någon som har testat?

Your Dictionary

Nu har mitt motto "kolla först- blogga sen" fått komma på skam...
testa:


Add your dictionary to your iGoogle...

Hur var det nu med Aniara-tankarna?

SL`s webb TV


För en person som vurmar för bilder och historia är SL`s webb TV ett trevligt tillskott till arkiv med rörliga bilder från den tid då grunden till en ny, modern infrastuktur skapades i Stockholm med flera stora städer...rörliga bilder, berättar röst...1953 och Stockholm ska få tunnelbana ... ett ytterligare sätt att studera samhällsvetenskap & historia på......tankarna går till dagens nya infrastrukturer...& hur vi presenterar dem...nu gick tanken till Google och Harry Martinsons Aniara...

BRIS

BRIS har en färsk rapport om unga som mår dåligt - slutsatsen i denna är att unga tar stöd av varandra bland annat genom att chatta & messa. En hypotes är att unga människor använder tekniken till kommunikation i känsliga frågor, då det är svåra ämnen att samtala om - ansikte mot ansikte /irl/- tårarna kommer och då är detta ett annat sätt hantera sina känslor men ändå få respons på sina känslor. Läs mer om rapporten i SvD idag.

tisdag 28 april 2009

5 saker



Kanske är 23 saker att ta i? Apropå Ugglemammans alldeles förträffliga lista på 23 saker

måndag 27 april 2009

Musical of Warcraft



Kreativitet 2.0 - Att använda WoW för att skapa en musikal :-)

Läs också artikeln i DN

söndag 26 april 2009

Skärminspelning - TipCam


Ett riktigt kompetent skärminspelningsprogram finns att ladda ner på http://www.utipu.com

Med TipCam zoomar du, ritar på skärmen och spelar in din röst. Dina klipp går att ladda upp på Youtube eller på kontot som utipi erbjuder som en extra tjänst. Spontant känns programmet bättre än exempelvis Jing, men jag har inte testat så jättemycket ;-)

fredag 24 april 2009

KASAM

Idag rör sig mina tankar runt metoder och färdigheter för att omvärlden skall bli begriplig, ge mening och bli hanterlig. Det är efter att jag deltagit i Svenska Dyslexiföreningens utibildningskonferens vid Stockholms universitet idag, där det var föreläsningar på temat Dyskalkyli (det vill jag återkomma till en annan dag) & stresshantering, som mina tankar gick till begreppet: KASAM.

Termen myntades av Aaron Antonovsky, prof i medicinsk sociologi. Vill du läsa om KASAM rent allmänt kan du gå till länken. Det ger en bild av begreppet. Min personliga bild av KASAM fick jag då jag läste Anders Engqvists bok Om konsten att samtala (1996). Då kom jag i kontakt med begreppet KASAM (förkortning av Känsla Av SAMmanhang). I sin tur innehåller begreppet tre delar; begriplighet, hanterbarhet samt mening. Att se samband mellan orsak och verkan och på så sätt få kunskap om sig själv som person och omvärlden, gör att man kan ta kontroll över sitt liv. Att ha hög hanterbarhet innebär att ha verktyg, kunskaper till att förändra tillvaron eller att hitta praktiska vardagslösningar.

Till sist begreppet mening, den viktigaste delen av KASAM, som står för att hitta en mening med det som händer. Genom KASAM kan en person bli medveten och göra något åt sin eller den situation som uppstått (Engqvist, 1996 sid 83-85). Även Socialstyrelsen arbetar idag med begreppet KASAM.

torsdag 23 april 2009

Nu regnar det småspik...

... av idéer! Tänk vilken bra sida det finns om Idéskolor för mångfald - det är bara ett aberkadaber: den uppdateras inte längre - projektet är slut. Men idéer finns det att ta del av! Vi e-mentorer har pratat om att visualisera de skolor vi arbetar med i kartform och här finns ett lysande exempel.Önskvärt vore att det gick att klicka på varje "nål" och se skolan och dess projekt, dess status angående vart i processen de befinner sig kan vara en färg: blå på väg in, röd i projekt, gul full rulle etc...jo, sen var det där med DAISY skivor i våra boklådor...en DASIY- skiva per uppsättning av titel på bok....men varför inte tillhanda hålla ett program som läser skivan med DAISY-funktioner - ta hem det som är gratis och lägga på ett USB-minne för varje låda. Vips så bemyndigar vi elev och pedagog att de fixar detta med programmet, bara de har det tillgängligt. Enkelhet är bra!
Jo, sen var det vårt dilemma med vatten och ....då hamnade jag på Professor vatten - fast det var ju inte avsikten alls :-) ... det är som vanligt...men vi behöver fundera ut hur vi ska få till vatten, avlopp sån´t där halvtrist men viktigt i en offentlig lokal. Fast det berör vårt sätt att göra LEAN och att vi ger kunden ett professionellt bemötande. Hur var det : e-mentorerna -mer än vad du förväntar dig...nu blev allt så praktiskt.. det blir kanske det efter tre dagar med härlig aktivitet i våra lokaler - människor myllrar, vilket gör att vi och lokalerna sätts på prov. Vad är det Byggare Bob brukar säga: Kan vi klara det? å alla svarar: Klart vi kan! Vi ses på KMC!

Förskolans läroplan ska förtydligas!

Förskolans Läroplan ska förtydligas! läs mer här




Ge synpunkter innan 15 maj!

Google Analytics

Succé - Vi närmar oss målet på 500 unika ip-besök per dag på Pedagogens startsida

Något mer exakt mått än antalet unika ip-adresser ger inte Google Analytics, men vi är övertygade om att antalet unika besökare är fler eftersom det fortfarande idag är vanligt att lärare delar på datorer i arbetsrum. Än återstår en hel del arbete för att förbättra och hålla Pedagogens startsida aktuell, men som bilden här under visar är vi på god väg:

Stiftables - Wow!

Kolla in detta! Tack för tipset Joha88

tisdag 21 april 2009

The Knowledge Society Triangle



Vilken sorts lärare är du? Vilken sorts lärare vill du vara? Andy Hargreaves triangel från boken Teaching in the Knowledge Society - Education in the Age of Insecurity går att läsa via boksök i Google. Länk >

Valda delar ligger publicerade på nätet och är spännande, intressant, brännande het läsning. Hur skulle du översätta Catalysts, Counterpoints och Casualties i relation till din egen profession och efter att ha läst första kapitlet?

lördag 18 april 2009

Att använda XMind som dokumentationsapplikation?!


- Klicka först på bilden för att se den större
- Tänk sedan efter om det skulle vara möjligt att använda XMind som projektdokumentationsyta i skolan
- Fundera sedan på vad som skulle behövas för utrustning i skolan för att göra det möjligt?!

Och hur blev nu den här skärmdumpen till då? Jo mest av en slump - plöstsligt insåg jag att alla de här projektapplikationerna som finns att jobba i (ofta gratis) lämpar sig alldeles utmärkt för att visualisera/dokumentera skolarbete - och att det nog bara är ett 1 till 1-projekt som gör detta möjligt...

Länk till XMinds hemsida (open source) >>

Nya läroplaner

Skolverket har i uppdrag att utarbeta förslag till nya läroplaner för grundskolan, den obligatoriska särskolan, special skolan samt sameskolan. Huvudmän, skolchefer och skolledare är inbjudna till konferenser förlagda till majmånad 2009. Under dessa konferenser kommer Skolverket att informera om sitt uppdrag, sin arbetsprocess, visa på förslag till implementerings- & forbildningsinsatser.

Även du och din skola kan delta i processen att skapa framtidens skola genom att vara referensskola i arbetet med de nya läroplanerna.

fredag 17 april 2009

En skola för alla...

Läser dagens SvD om "Svaga elever får stöd dygnet runt" då kan skollagens intention få sig en törn på riktigt...när verkligheten kommer ikapp så ser vi alla som arbetar i skolan att den blir ojämlik beroende på många parameterar. Intentionen är att den skall vara jämlik - det kontra verkligheten med allt som skolor brottas med från att pedagoger skall räcka till , till att ekonomin ska gå ihop... Fredrik Svensson på Rektorsakademin har varit till Storbitannien och upplevt ett sätt att arbeta med de elever som inte tar del av skolan. I Sverige har han varit med och iscensatt One eighty , en alternativ lärplattform för unga som inte deltar i den reguljära skolundervisningen. I UK är förebilden http://www.notschool.net/ .
Läs även en IKT pedagogs funderingar , denna pedagog relaterar till andra artiklar som är införda i dagens SvD.

4 nya videos med wiimote whiteboard



Nu börjar Wiimote Whiteboard bli verklighet i skolorna i Sverige. Pernilla Åberg på Wasaskolan visar några av möjligheterna i 4 korta videoklipp. Priset för utrustning exklusive projektor och dator är cirka 400:-

Länk till e-mentorernas Youtubkanal >>

XMind - riktigt bra mindmapping open source

XMind är ett riktigt bra program som du kan ladda ner till din dator alldeles gratis. Många olika grundstrukturer och en hel del bra ikoner. Web 2.0 community. Dessutom går det att importera filer från Freemind (PIM-programmet).

Till alla e-mentorer - här kommer ett skal till mötet nästa onsdag (KLicka på bilden för att förstora):


Ps. Det här skalet ligger även uppladdat på XMinds server (bara ett knapptryck i programmet så låg det där :-)

torsdag 16 april 2009

Flott matematik


Fraktaler kan sägas vara en flott form av matematik - matematik kan vara intressant ur många perspektiv - kan hända kan vi med hjälp av en bild på en fraktal gå på upptäcksfärd i matematikens häpnadsväckande språk....

Lärande är ett rörligt mål - Pedagogiska Magasinet 1/2009


Vilken utmaning i att vara e-mentor... att balansera på gränsen mellan att utmana (ibland troligen också provocera) å ena sidan och att inspirera och möjlighetisera å andra, med en fot fast förankrad i den pedagogiska vardagen och med den andra ta steget upp på den scen där Cisco visar sin Telepresence Magic (se Ulrikas förra inlägg)... och i det inte skapa mentala blockeringar i vad som är möjligt i Skolan. En Skola som just här i den här texten betyder mötet mellan de människor som finns i skolan (digitala infödingar, digitala analfabeter och digitala invandrare)... Och just den här morgonen hamnar jag någonstans precis mitt emellan pedagogisk vardag och en framtid som redan är här när jag läser en intressant artikel av Roger Säljö i Pedagogiska Magasinet 1/2009 där det jag minns nu står att läsa i klippet här under:


Tack Malin (Guldlock) för din länk till Pedagogiska Magasinet som Webbtidning - en fantastisk möjlighet att läsa på det gamla sättet (?!) på nätet.

onsdag 15 april 2009

Geometry Software



Geometri fascinerar mig oerhört - att rita telefonklotter där jag kan upprepa mönster i mindre, mindre och mycket små mönster...det brukar bli lattjo att fylla i med färg! Tänk OM det gick att fylla i rimfrostens kristallrosor med olika färger...OM snökristallen inte var förgänglig...nu drar tanken iväg till mandalas...
När tankarna förirrar sig, hamnar de på fraktaler och SNÖ...kilcka på snöflingen & läs om, just snö!
Nu kan vi jobba med geometri & mönster med hjälp av sajten Geometrygames , det är Multimediabyrån som länkat en del till denna sajt och när jag fann den blev jag absorberad av kalejdoskåp (gå på länken och ladda hem), kali (gå på länken...)... det finns en hel del att ta till sig för en upplevelse av den fascinerande geometrin.



"Think out of the Box..."

Om vi vågar tänka utanför ramarna, kan då hologram vara en del av framtidens undervisning? Att ha möjlighet att vara tillgänglig på två platser samtidigt...


"Think out of the Box..."

Synvilla...

Hur kan ett You Tube klipp ligga till grund för en diskussion om geometri?

Matematik minimum

En samling av matematisk termiologi på nätet av Bruno Kevius. Ett bra, lätt tillgängligt lexikon för matematik studerande, elever, pedagoger och andra.


Mitt motto: allt vi lägger ut ska provas! Så, sagt och gjort jag klickade på gyllene snittet ...

... och då kom jag till denna text....

Du återfinner detta lexikon bland annat på Pedagogens Startsida .

Tipset hittat på Skolverket om inspelning av lektioner för elever, spännande läsning!

Förskolenyheter!



Artiklar som berör förskolan samlat på ett ställe.


tisdag 14 april 2009

Ideas to Inspire i Google Dokument


Upplägget är spännande - att använda Google Presentation för att skapa idéer och inspiration till kreativa och spännande lektioner. Bara för oss i Sverige att imitera - alla som vill vara med skapar en slide på något tema - kanske fem goda idéer är minimum för att skapa en slide - bjud sedan in någon i ditt nätverk och låt den komma med några idéer osv. - sen lägger vi alla dessa slides på en hemsida..

Ps. Om någon vill bjuda in mig till sin slide så är min gmail: henrik.widaeus@gmail.com

Länk >>

Bra förskolelänkar!


måndag 13 april 2009

Glogster är coolt



Min första glog: http://henrikwidaeus.glogster.com/e-mentor1/

I glogster skapar du enkelt spännande webbmaterial med häftiga mallar. Det enda problemet jag hittills har hittat var inställningarna för att kunna skriva å,ä och ö, men det går (fast du får bara ett typsnitt att välja på...) Se Jingklipp här under:

Ginipic - sök bilder från många arkiv, välj, dra in...



Ginipic är ett lysande program att ha på skrivbordet när du arbetar med bilder. Överblickbart, enkelt att använda samtidigt som det skapar nya dimensioner i din förståelse av webben. Tog lite tid att ladda hem eftersom det kräver Microsoft .NET Framework 3.5... men väl värt mödan .-)

Ps. De flesta slideshowsprogram (ex. Powerpoint, Impress) innehåller en funktion där du kan frihandsrita på sliden (både i bildspels- och skaparläge). Det kan vara fiffigt att använda sig av när du arbetar med din interaktiva tavla och bilder... klicka på bilden här under för att se de två lägena i PowerPoint 2007:

söndag 12 april 2009

Shape Collage 2.1

Med Shape Collage skapar du enkelt och smidigt kollage av dina digitalfoton. Programmet är gratis och väldigt lätt att använda. Du drar och släpper de foton du vill ha med i kollaget, i programmet, varefter du väljer hur ditt kollage ska se ut. Du kan välja ett antal färdiga mallar, såsom hjärtformad eller formad efter en angiven bokstav, eller så kan du skapa din egen form. Du kan ställa in det mesta om du vill. Resultatet blir en Jpeg-bild bestående av ditt kollage

http://www.shapecollage.com/

fredag 10 april 2009

Glad Påsk



Tänk vad kul man kan ha med PowerPoint och iSpring Free

Glad Påsk!

Bild från flickr med Creative Commons licens som ger rätt till bearbetning

onsdag 8 april 2009

Mr Nussbaum - A thousand sites in one!

Mr Nussbaum.com är en sida (eller tusen sidor i en som de själva vill uttrycka det) som jag ofta återkommer till. Matematikapplikationerna som går att använda utan inloggning är riktigt bra. Särskilt för elever som har svårt att rutinisera matematiken tycks Nussbaums material passa väl. Testa exempelvis EZ Fractions via länken

http://www.mrnussbaum.com/mathcode.htm

Globalt bibliotek...

Kan det komma att bli ett globalt bibliotek i Googles regi? Just nu skannas böcker för att finnas tillgängliga att ladda ned digitalt. Det är ett avtal som Google skrivit i USA och det gäller även de länder som skrivit under Bernkonventionen. Avtalet gäller böcker utgivna före den 5 januari 2009 och svenska författare har till den 5 maj i år på sig att säga ifrån om de ej vill ha sina verk tillgängliga via Google´s Digital Library of Alexandria (SvD 8/4-09). Googels projekt startade för några år sedan (närmare bestämt i dec 2004), men fick ett uppsving i och med avtalet i USA.

Naturligtvis var jag tvungen att testa tjänsten...jag googlade en svensk favorit bok: Ett öga rött......och vips, så hade jag ett resultat...
...som jag kan spara "i mitt bibliotek" om jag har ett......tanken svindlar: Går det att samla världens nedskrivna ideér, berättelser & kunskap i ett globalt bibliotek med influenser av det antika biblioteket i Alexandria?